Vaikka nykyään musiikkia voidaan kuunnella netin kautta esimerkiksi suoratoistopalveluista, ostavat monet kuuntelijat edelleen varsinaisia albumeita. Albumien ostaminen ei kuitenkaan ole samalla tasolla kuin se oli 2000-luvun alussa, jolloin esimerkiksi Spotify ei ollut vielä suosituin musiikin kuuntelemiseen käytetty väline. Tänä päivänä varsinaisia albumeita ostavat erityisesti yhtyeiden kovan luokan fanit, jotka haluavat keräillä kaikki suosikkinsa albumit. Kokopitkiä albumeita siis julkaistaan, mutta singlejen julkaiseminen on jäänyt. Nykyään vain harvat artistit ja yhtyeet julkaisevat singlejä.
Koska musiikin kuunteleminen ja ostaminen tapahtuu nykyisin suurimmaksi osaksi netissä, ovat artistit ja yhtyeet joutuneet panostamaan digitaaliseen musiikkiin. Spotify, iTunes ja muut musiikin suoratoistopalvelut ovat kuitenkin kannattavia muusikoille, sillä ne maksavat tekijänoikeustuloja kuunteluiden mukaan. Jos yhtyeen tai artistin albumin ostaa digitaalisessa muodossaan, saa muusikko siitäkin oman osansa. Maailman modernisoituessa jokaisen tulee siis osata muuttua maailman mukana. Nykyään vaatimukset musiikille ja musiikin kuuntelemiselle ovat hyvin erilaisia kuin vielä joitakin vuosikymmeniä sitten.
2000-luvun tuottoisimmat albumit
2000-luvun myyntiluvut ovat vain murto-osan siitä, mitä luvut olivat 1980- ja 1990-luvuilla. Eniten 2000-luvulla myynyt albumi on The Beatlesin albumi 1. Se on supersuositun The Beatlesin kokoelma, josta löytyy 27 kappaletta. Albumille on kasattu kaikki Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa listaykkösiksi nousseet singlet vuosien 1962 ja 1970 väliltä. Albumilta löytyvät sellaiset suosikit kuin Yesterday, Eight Days a Week sekä All You Need Is Love. Vuoden 2019 loppuun mennessä albumia on myyty noin 31 miljoonaa kappaletta. Se on huikea määrä 2000-luvulla julkaistulle albumille. The Beatles -albumit ovat nousseet aiemminkin korkeisiin myyntilukuihin, mutta kaikki muut yhtyeen albumeista on julkaistu kauan ennen 2000-lukua.
Seuraavaksi tuottoisimmat 2000-luvulla julkaistut albumit jäävät The Beatlesin myyntiluvuista. Toki kaikkia näitäkin albumeita on myyty runsaasti. Vuonna 2000 julkaistu Backstreet Boysin Black & Blue sekä samana vuonna ilmestynyt Linkin Parkin Hybrid Theory ovat molemmat myyneet noin 24 miljoonaa kappaletta. Näiden lisäksi 20 miljoonan kappaleen myyntiin 2000-luvulla julkaistuista albumeista ovat yltäneet Norah Jonesin Come Away With Me vuodelta 2002 ja Usherin Confessions vuodelta 2004. Huomattavan arvoista lienee esimerkiksi se seikka, että jättiläismäiset rock-yhtyeet, kuten vaikkapa Metallica, eivät ole enää 2000-luvulla päässeet näin suuriin lukemiin.
Vertailun vuoksi on hyvä todeta, että Suomesta löytyy ainoastaan muutamia artisteja ja yhtyeitä, jotka ovat pystyneet ylittämään miljoonan kappaleen myynnin. Tähän myyntiin lasketaan kaikki albumit, jotka yhtyeeltä tai artistilta on myyty Suomessa. Eppu Normaali, Matti ja Teppo ja Nightwish ovat pystyneet yli miljoonan levymyyntiin kotimaassaan. Kannattaa kuitenkin huomioida, että maailmalla suurta suosiota nauttiva Nightwish on myynyt runsaasti kotimaansa ulkopuolella. Todellisuudessa sen levymyynti on siis miljoonia kappaleita, kun otetaan huomioon koko maailma. Sama pätee myös HIMiin, joka möi selkeästi enemmän albumeita ulkomailla kuin kotimaassa. HIMin maailmanlaajuinen levymyynti kohoaa useaan miljoonaan kappaleeseen, sillä jo pelkästään albumi Dark Light möi kultaa Yhdysvalloissa. Tämä oli suomalaisen yhtyeen osalta historiallinen teko, sillä mikään yhtye ei ollut onnistunut siinä ennen HIMiä. Myöskään tämän jälkeen yksikään suomalainen yhtye ei ole onnistunut myymään kultaa Yhdysvalloissa.